انواع نمای ساختمان و روش شستشو صحیح هر یک
انواع نما ساختمانی و روش شستشو صحیح هر یک

انواع روش های شستشوی نمای ساختمان

نمای ساختمان، از هر جنسی که باشد، به مرور زمان کثیف و جرم گرفته می‌شود و ظاهر زننده‌ای پیدا می‌کند. شستشوی نمای ساختمان به منظور جرم زدایی، تمیزی و دوام نما انجام می‌شود و متناسب با جنس نما، روش‌های مختلفی وجود دارد.

از رایج‌ترین روش‌های شستشوی نما می‌توان به این موارد اشاره کرد.

واترجت Waterjet

برای تمیز کردن گردو‌غبار و آلودگی‌های سطحی نمای ساختمان از واترجت استفاده می‌کنند. در این روش با استفاده از فشار قوی آب لکه‌ها و جرم‌های سطحی نما پاک می‌شود و سطح کار براق و درخشنده خواهد شد.

سندبلاست Sanblast

جرم‌های ضخیم و آلودگی‌های قدیمی نمای ساختمان به راحتی قابل شستشو نیستند و باید از روش سندبلاست برای پاک کردن آن‌ها کمک گرفت. در این روش از مواد معدنی مانند ذرات سیلیس یا ماسه برای ساب زنی سطح نما استفاده می‌کنند. روش کار به این صورت است که با استفاده از دستگاه‌های مخصوص  مواد معدنی دانه ریز مانند ماسه و سیلیس را با فشار معینی به سطح نما می‌پاشند. برخورد جریان متناوب مواد معدنی با سطح مورد نظر باعث از بین رفتن جرم و آلودگی نما و براقی آن خواهد شد.

اسیدشویی Pickling

بعضی از لکه‌ها و جرم‌های نمای ساختمان با روش واترجت و سندباست تمیز نمی‌شوند و باید از روش دیگری برای پاک کردن آن‌ها کمک گرفت. اسیدشویی روش جرم‌زدایی قدرتمندی محسوب می‌شود و می‌توان گفت تقریبا هر جرم و لکه‌ای را تمیز می‌کند.

در این روش متناسب با نوع لکه و آلودگی از محلول‌های اسیدی مشخصی استفاده می‌کنند. این مواد اسیدی کلیه آلودگی‌ها را در خود حل می‌کنند.

انواع نمای ساختمانی

برای انتخاب روش مناسب نماشویی باید به جنس نما و میزان جرم و آلودگی آن توجه کنید. انتخاب روش مناسب شستشوی نما به حفظ دوام و استحکام سازه کمک می‌کند و مانع آسیب دیدگی نما خواهد شد.

در ادامه به بررسی انواع نماهای ساختمانی و روش شستشوی آن‌ها می‌پردازیم.

نمای سنگی

از انواع سنگ‌های ساختمانی به عنوان نما استفاده می‌کنند‌. نمای سنگی ظاهر بسیار زیبا و لوکسی دارد و درصورت تمیز بودن چشم نواز و جذاب خواهد بود. نکات زیر در رابطه با شستشوی نمای سنگی مورد توجه قرار می‌گیرد.

شستشوی نمای سنگی، نماشویی نمای سنگی ساختمان

 

انتخاب روش مناسب شستشو بر اساس نوع سنگ

انتخاب روش نماشویی با توجه به جنس و نوع سنگ‌های نما صورت می‌گیرد. روش‌های نامناسب سنگ شویی می‌تواند باعث حذف لایه‌ سطحی سنگ شده و به تخریب آن منجر شود.

بررسی آسیب ها

انواع سنگ‌های ساختمانی لایه محافظ و براقی دارند که از بافت سنگ در برابر عوامل جوی و رطوبت محافظت می‌کند. روش‌های نامناسب نماشویی می‌توانند باعث تخریب این لایه یا ایجاد ترک و شکستگی در سطح سنگ شوند. این آسیب‌ها باید ترمیم شوند در غیر این صورت باعث فرسایش و تخریب سنگ‌ها می‌شوند.

انتخاب مواد و روش مناسب

مرمر، گرانیت و تراورتن از رایج‌ترین سنگ‌های نمای ساختمان محسوب می‌شوند. سنگ‌ مرمر به راحتی با واترجت و مواد شوینده جرم زدایی و تمیز می‌شود و براق و صیقلی خواهد شد.

فشار قوی آب به تنهایی نمی‌تواند سنگ‌های گرانیت و تراورتن را تمیز کند. برای حذف آلودگی‌ها و جرم‌های عمیق این سنگ‌ها از روش سندبلاست استفاده می‌کنند. این سنگ‌ها سطح ناهمواری دارند و آلودگی در لایه‌های عمیق آن‌ها نفوذ می‌کند. ذرات سیلیس و ماسه با فشار مشخصی به لایه‌های عمقی سنگ برخورد می‌کند و باعث حذف جرم‌های عمیق آن می‌شود.

نمای شیشه ای

در بسیاری از ساختمان‌های اداری و تجاری از شیشه به عنوان نما استفاده می‌کنند. نمای شیشه‌ای براق و درخشنده است و زیبایی ساختمان را دو چندان می‌کند. در شستشوی نمای شیشه‌ای به این موارد توجه کنید.

شستشو نمای شیشه ای، نماشویی شیشه ساختمان

 

انتخاب روش مناسب شستشو

نمای شیشه‌ای استحکام کمتری نسبت به سایر نماهای ساختمانی دارد و به روش واترجت و سند بلاست قابل شستشو نمی‌باشد. معمولا برای نماشویی شیشه از ابر و تی پلاستیکی استفاده می‌کنند و این کار را با طناب یا داربست انجام می‌دهند.

یکی از معایب نمای شیشه‌ای سریع کثیف شدن آن می‌باشد. سطوح شیشه‌ای به راحتی و به سرعت کثیف و لکه‌دار می‌شوند و نیاز به شستشو دارند. برای کاهش سرعت آلودگی سطوح شیشه‌ای و دیرتر کثیف شدن آن‌ها از محلول‌های نانو استفاده می‌کنند. پوشاندن سطح شیشه با مواد نانو باعث ایجاد لایه‌ای محافظتی می‌شود. این لایه محافظتی در برابر رطوبت و گرما نفوذ ناپذیر بوده و از تجمع گرد‌ وغبار و آلودگی روی شیشه جلوگیری می‌کند. در این شرایط سطوح شیشه‌ای کمتر لکه‌دار و کثیف می‌شوند و درخشندگی و براقی بیشتری خواهند داشت.

نمای چوبی

در بعضی از ساختمان‌ها از چوب به عنوان نما استفاده می‌کنند. نمای چوبی ظاهر خاص و ویژه‌ای به ساختمان می‌دهد و زیبا و جذاب می‌باشد. برای نماشویی چوب به این موارد توجه داشته باشید.

شستشو نمای چوبی، نماشویی نمای چوبی

 

سرعت شستشو

سطوح چوبی مقاومت چندانی در برابر رطوبت ندارند و لازم است پس از شستشو به سرعت خشک شوند. رطوبت باعث پوسیدگی و آسیب سطوح چوبی می‌شود و برای حفاظت از نمای چوبی باید همیشه آن را خشک نگه دارید.

روش شستشو چوب

اکثر نماهای چوبی از الیاف ترموود تولید می‌شوند و به روش‌های خاصی برای نماشویی نیاز دارند.

روش واترجت انتخاب مناسبی برای نماشویی چوب می‌باشد و می‌تواند سطوح چوبی را بدون آسیب، جرم‌زدایی کند. بهتر است برای کاهش خطر پوسیدگی و مراقبت از الیاف چوب از مواد شوینده برای نماشویی استفاده نکنید.

زمان نماشویی چوب

با توجه به این که خشک شدن چوب پس از نماشویی اهمیت زیادی دارد و باید به سرعت انجام شود، بهتر است در روزهای گرم و آفتابی نسبت به نماشویی سطوح چوبی اقدام کنید.

تقویت نمای چوبی

نمای چوبی استحکام چندانی ندارد و در مقابل عوامل محیطی مانند برف و باران آسیب پذیر می‌باشد. برای تقویت سطوح چوبی از ترکیبات رزین یا روغن‌های جلادهنده استفاده می‌کنند. این کار باعث آب‌بندی چوب در برابر رطوبت و آلودگی می‌شود و عمر مفید سطوح چوبی را افزایش می‌دهد.

نمای آجری

آجر نما یکی از رایج‌ترین نماهای ساختمانی به شمار می‌آید و در حال حاضر ساختمان‌های آجری زیادی نیاز به نماشویی دارند. آجر‌های نما به مرور زمان تیره و جرم گرفته می‌شوند و ظاهر زننده‌ای پیدا می‌کنند‌. برای شستشوی نمای آجری به این موارد توجه کنید.

شستشو نمای آجری با واترجت، نماشویی نمای آجری

روش های متفاوت شستشو

برای نماشویی آجر ممکن است از چند روش مختلف استفاده کنند. برای از بین بردن جرم‌های ضخیم و قدیمی از روش سندبلاست با ماسه و سیلیس کمک می‌گیرند و جرم‌های سطحی را با واترجت و مواد شوینده تمیز می‌کنند.

مقاومت آجر

نمای آجری به مرور زمان دچار تخریب و فرسودگی می‌شود. معمولا آجرهای نما پس از چند سال بر اثر رطوبت و بارندگی دچار سفیدک و شوره می‌شوند. در این شرایط مقاومت و استحکام آجر‌ها کاهش پیدا می‌کند و نیاز به روش‌های خاص نماشویی دارند‌.

انتخاب روش نماشویی آجر

با توجه به مواردی که گفته شد نماشویی ساختمان‌های آجری باید با دقت و متناسب با شرایط آجرها انجام شود. برای انتخاب روش نماشویی به عمر ساختمان و مقاومت آجرها توجه می‌شود و روشی که آسیب کمتری به نمای آجری می‌رساند انتخاب خواهد شد.

نمای کامپوزیت

کامپوزیت یکی از نماهای مدرن ساختمان به شمار می‌آید. برای نماشویی کامپوزیت به این موارد توجه کنید.

شستشو نمای کامپوزیتی، نماشویی نمای کامپوزیتی

 

 

 زمان مناسب شستشو نمای کامپوزیتی

نمای کامپوزیت از ورق‌های نازک آلومینیوم ساخته می‌شود. این ورق‌ها بر اثر تابش شدید نور خورشید به شدت داغ شده و قابل شستشو نیستند. بهتر است نماشویی کامپوزیت در ساعات ابتدای روز و قبل از تابش نور خورشید انجام شود. در این شرایط نماشویی کامپوزیت به سهولت و بدون لکه انجام خواهد شد.

در مقاله قبلی به طور مفصل و جامع در مورد بهترین زمان نماشویی ساختمان صحبت کرده ایم که چه زمان و چه فصلی، بهترین زمان مناسب برای انجام شستشوی نما ساختمان است. جهت مشاهده و مطالعه این مقاله وارد بهترین زمان شستشوی نمای ساختمان شوید.

روش نماشویی

شستشوی نمای کامپوزیت به دو روش واترجت و ابر و تی انجام می‌شود. برای از بین بردن آلودگی‌های سطحی از ابر و تی استفاده می‌کنند.

آلودگی‌های عمیق به روش غیر دستی و با واترجت تمیز می‌شوند. در این روش از فشارقوی آب برای از بین بردن جرم‌های عمیق نمای کامپوزیت کمک می‌گیرند. فشار و سرعت آب به نحوی تنظیم می‌شود که سطح کامپوزیت دچار آسیب نشود.

منع استفاده از شوینده ها

مهمترین نکته در نماشویی کامپوزیت عدم استفاده از شوینده‌ها می‌باشد. ممکن است مواد شوینده با آلومینیوم کامپوزیت واکنش نشان داده و باعث ایجاد لکه و آسیب دیدگی ورق‌های کامپوزیت شود.

قبل از نماشویی ساختمان به این نکات توجه کنید

نماشویی ساختمان اگر درست و حرفه‌ای انجام شود باعث زیبایی و دوام سازه خواهد شد. برای انجام نماشویی اصولی به این موارد توجه کافی داشته باشید.

تناسب روش شستشو و نوع نما

عامل اصلی تعیین کننده روش نماشویی نوع و جنس نما می‌باشد. برای شستشوی نماهای مختلف نمی‌توان از روش مشابه و ابزارهای یکسان استفاده کرد. شرکت‌های معتبر نماشویی مانند میهن ساب با به کارگیری افراد متخصص و ماهر بهترین خدمات نماشویی را به شما ارائه خواهند کرد.

حساسیت سطوح

برای نماشویی سطوحی مانند شیشه و چوب که حساسیت بالایی دارند از ابزارهای ویژه و روش‌های مخصوص استفاده می‌شود.

تنظیم سرعت و فشار آب

در روش واترجت باید تنظیم فشار و سرعت آب متناسب با نوع نما و استحکام آن انجام شود. برای نماشویی سطوحی که استحکام پایینی دارند ممکن است از روش واترجت با سرعت و فشار پایین استفاده شود.

مواد شوینده مناسب

انتخاب نوع شوینده باید متناسب با میزان آلودگی و جنس نما صورت گیرد. بعضی از شوینده‌های قوی به بعضی از نماها آسیب می‌رسانند و باعث ایجاد لکه‌های مقاوم و آسیب‌های جدی روی سطوح می‌شوند.

احتیاط در مصرف اسید

از شوینده‌های اسیدی نمی‌توان برای جرم‌زدایی تمام سطوح استفاده کرد. سطوح شیشه‌ای، چوبی و کامپوزیت نباید در معرض مواد اسیدی قرار بگیرند زیرا دچار آسیب خواهند شد.

تجهیزات مورد نیاز

قبل از نماشویی تجهیزات مورد نیاز برای این کار را فراهم کنید. عینک، کمربند محافظ، ماسک، کلاه و دستکش از مهم‌ترین تجهیزات شخصی نماشویی به شمار می‌آیند.

ایمنی نماشویی

قبل از انجام نماشویی باید ایمنی کامل شخصی و محیطی رعایت شود‌. ایمنی شخصی و محیطی شامل موارد زیر می‌شود.

۱.استفاده از کمربند و ابزارهای محافظتی در نماشویی با طناب و راپل

۲. استفاده از ماسک و تهویه مناسب در نماشویی با مواد اسیدی

۳. استفاده از پیچ و رولپلاک در صورت نیاز برای استحکام سنگ‌های نما

۴. استفاده از برق سه فاز ایمن

پرسش و پاسخ های مهم در زمینه نماشویی

در ادامه به چند سوال مهم در مورد شستشوی نمای ساختمان پاسخ خواهیم داد.

چرا نماشویی ساختمان ضرورت دارد؟

نماشویی به منظور حذف جرم و آلودگی، زیبایی و افزایش استحکام و مقاومت نمای ساختمان انجام می‌شود‌. تاخیر در نماشویی باعث تثبیت جرم‌ها و لکه‌ها می‌شود‌‌. در این شرایط نمای ساختمان ظاهر زشت و زننده‌ای پیدا می‌کند. علاوه بر این، نفوذ آلودگی‌ها در بافت داخلی نما باعث تخریب و فرسایش نما در دراز مدت خواهد شد. نماشویی با استفاده از مواد نانو یا ترکیبات رزین می‌تواند به براقی و استحکام بیشتر سطوح منجر شود و عمر مفید سازه را افزایش خواهد داد.

 شستشوی نمای شیشه ای چه چالش هایی دارد؟

سطوح شیشه‌ای حساسیت بالایی دارند و باید به دقت شسته شوند. از روش واترجت و سندبلاست نمی‌توان برای نماشویی شیشه استفاده کرد. بهترین روش برای شستشوی شیشه استفاده از اسفنج نرم و تی پلاستیکی می‌باشد‌. برای دسترسی به نواحی مرتفع نمای شیشه‌ای از داربست و طناب استفاده می‌کنند.

در شستشوی کدام نماها نباید از مواد شوینده استفاده کرد؟

از مواد شوینده نمی‌توان برای نماشویی سطوح چوبی و کامپوزیت استفاده کرد. این مواد به بافت داخلی چوب و کامپوزیت آسیب می‌رسانند و باعث پوسیدگی چوب یا تخریب ورق‌های آلومینیوم کامپوزیت خواهند شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *