تاریخچه کفسابی و سنگسابی در ایران و جهان
تاریخچه کفسابی در ایران و جهان

تاریخچه کفسابی

قدمت کفسابی به گذشته‌های دور برمی‌گردد. در یونان باستان و رم  نمونه‌های زیادی از ساختمان‌های کفسابی شده، مشاهده شده است. تاریخچه کفسابی در ایران به دوره باستان می‌رسد. در این مقاله به بررسی قدمت سنگسابی در ایران و جهان می‌پردازیم و تاریخچه کفسابی را بررسی خواهیم کرد.

تاریخچه سنگسابی در جهان

در گذشته کفسابی یا سنگسابی به عنوان یک هنر و برای زیبایی بیشتر ساختمان‌ها، کاربرد داشته است. ریشه‌های عمیق کفسابی به یونان باستان بر‌می‌گردد. در آن زمان مردم از سنگ‌های زینتی برای کف‌سازی ساختمان‌ها استفاده می‌کردند. در کاخ‌های باستانی ایالتونیا، طرح‌های هندسی بی‌شماری  روی سنگفرش ساختمان اجرا شده است که همگی به روش کفسابی و با استفاده از ترفند‌های سنگسابی انجام شده است.

کفپوش سنگی ساختمان‌های روم باستان را با سنگ‌های معدنی زینتی صیقل داده و نقوش زیبایی ایجاد کرده‌اند.

هنر تزیین سنگفرش ساختمان با کفسابی در دوران رنسانس اروپا توسعه پیدا کرد و سطوح منقش به طرح‌های هندسی از مهم‌ترین ویژگی معماری آن دوره به حساب می‌آید.

از دیرباز کفسابی، اهمیت و تاثیر بسزایی در نمای خارجی و داخلی ساختمان‌ها داشته است جهت مشاهده نقش و تاثیر سنگسابی در نمای داخلی ساختمان مقاله تاثیر کفسابی بر دکوراسیون داخلی را مطالعه کنید.

تاریخچه کفسابی در ایران

استفاده از کفسابی در معماری از دوران باستان در ایران مطرح بوده است و در زمان ایلخانان و تیموریان، با پیشرفت هنرهای معماری، به بالاترین حد خود رسیده است. سنگسابی در بسیاری از ساختمان‌های به جا مانده از آن دوران به چشم می‌آید و نشان دهنده اهمیت تزیین ساختمان در ایران باستان می‌باشد.

در گذشته برای کفسابی از سنگ‌های قیمتی و با دوامی مانند مرمر و تراورتن و سنگ‌های نیمه قیمتی استفاده می‌کردند و کفپوش سنگی ساختمان را صیقل می‌دادند.

زیباترین و باشکوه‌ترین آثار معماری ایران مربوط به دوران صفویه می‌باشد. در این دوران سنگفرش مسجدها، معبدها و اماکن مذهبی با طرح و نقش‌های ویژه‌ای تزیین شده است و  کفسابی برای تراش سنگ‌های زینتی و ایجاد این نقوش زیبا، کاربرد داشته است.

تاریخچه سنگسابی معاصر

در دوران معاصر، سنگسابی از حالت هنری فاصله گرفته است و برای زیبایی و دوام کفپوش‌های ساختمانی کاربرد بیشتری دارد. با پیشرفت تکنولوژی و ساخت ابزارها و دستگاه‌های مختلف، توسعه قابل توجهی در صنعت سنگسابی ساختمان به وجود آمده است.

امروزه برای رفع جرم‌ها و آلودگی سطوح سنگی و درخشندگی و براقی آن‌ها، کفسابی با استفاده از دیاموندهای برقی و دستگاه‌های صنعتی انجام می‌شود.

دستگاه‌های مکانیزه و ابزارهای پیشرفته باعث سهولت کفسابی ساختمان‌ها شده است و تاریخچه سنگسابی معاصر در ایران به زمان ظهور تکنولوژی و این ابزارها برمی‌گردد.

جمع بندی

تاریخچه کفسابی به یونان باستان، امپراطوری رم و ایران باستان می‌رسد. در آن دوران کفسابی و مشخصا سنگسابی برای تزیین سنگفرش‌ ساختمان‌ها و ایجاد طرح و نقوش مختلف روی سنگ‌ها کاربرد داشته است.

از سنگ‌های زینتی، سنگ‌های قیمتی مانند مرمر و تراورتن و سنگ‌های نیمه قیمتی در این فرآیند استفاده شده است. در بسیاری از آثار تاریخی به جا مانده از دوران باستان، سنگفرش‌های تزیین شده با طرح‌های هندسی به چشم می‌خورد. زیبایی و جذابیت معماری ساختمان‌های مذهبی در دوران صفویه، مدیون هنر سنگسابی می‌باشد و از تکنیک کفسابی بهره برده است.

هم‌زمان با رشد تکنولوژی تحول قابل توجهی در صنعت کفسابی و سنگسابی ساختمان به وجود آمد و ابزارهای پیشرفته باعث سادگی این فرآیند شدند. امروزه کفسابی به امری متداول در ساختمان‌های مسکونی و تجاری تبدیل شده است و به منظور افزایش مقاومت سنگفرش‌ها، افزایش زیبایی و درخشندگی سطوح انجام می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *